skip to Main Content
Afstand doen van uw papegaai...

Zoals gemeld neemt Stichting N.O.P. nog steeds exotische vogels aan. Wij hanteren hiervoor de volgende regels. Leest u deze aandachtig door. Wij maken hierop geen uitzonderingen.

Afstand doen is onherroepelijk.

Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht. Uw huisdier krijgt bij ons een nieuw thuis voor de rest van zijn/haar leven.

Gezondheid.

Als uw vogel bij ons komt, gaat er veel veranderen. Zo verhuist de vogel van een kooi in uw huiskamer, naar een ruime buitenvolière. Is er dagelijks minder persoonlijke aandacht dan de vogel gewend is.  En misschien komt uw vogel wel voor het eerst in contact met soortgenoten. U begrijpt dat deze veranderingen veel stress opleveren.

Van (langdurige) stress verminderd de weerstand, waardoor uw vogel een minder goede conditie krijgt. Oudere en zwakkere vogels kunnen hierdoor erg ziek worden en hieraan zelfs overlijden. Natuurlijk doen wij ons uiterste best om uw vogel gezond te houden. Wij geven alleen aan dat de mogelijkheid bestaat.

Een nieuw thuis.

Uw vogel gaat eerst in quarantaine om toezicht te houden op zijn/haar gezondheid. Zo kunnen we direct reageren als de vogel ziek wordt. Ook voorkomen we zo dat onze eigen vogels ziek worden. In de quarantaine periode gaan we op zoek naar een geschikt verblijf. Wij proberen de vogel bij soortgenoten te plaatsen in één van onze vluchtvolières. Kan uw vogel niet (meer) vliegen? Dan plaatsen wij hem/haar in één van onze klim- en klauterverblijven.

Op bezoek.

Natuurlijk mag u uw vogel komen opzoeken. U kunt bij ons terecht tijdens de openingstijden van Zoo Veldhoven en met een geldig entreebewijs. Vraag het ons gerust, als u uw lieveling niet terug kunt vinden. Onze vogels mogen gevoerd worden met zelf meegebracht fruit, zoals druiven, appel, mango, peer en meloen.

Wilt u na het lezen van onze regels nog steeds uw vogel aan ons overdragen? Dan leest u hieronder hoe uw vogel in aanmerking komt voor een plekje bij ons.

Procedure.

Om teleurstellingen te voorkomen, hanteren wij een aanmeldprocedure. Niet vanwege plaatsgebrek, maar uitsluitend om te achterhalen of uw vogel tot een beschermde soort hoort. Als dit zo is, mogen wij uw vogel namelijk niet zomaar aannemen. Dit kunnen wij alleen als u de legale herkomst van de vogel kunt aantonen. Afhankelijk van de soort kan dit met een naadloos gesloten voetring of –als de soort het strengst beschermd wordt- met een EU-certificaat.

Daarom vragen wij u eerst een e-mail met informatie over de vogel toe te sturen. Is alles in orde? Dan maken wij een afspraak met u wanneer u de vogel komt brengen. Is dit niet het geval, dan leggen wij uit welke stappen u eerst moet nemen voordat wij de vogel kunnen aannemen.

Voor het afstaan van uw papegaai / parkiet vragen we eenmalig een vergoeding voor onze Stichting (Stg. Nederlandse Opvang Papegaaien)

  • Papegaaien € 100,-
  • Parkieten / agapornissen etc. € 25,-

Benodigde informatie.

Om te bepalen of wij uw vogel direct kunnen aannemen, ontvangen wij graag een antwoord op onderstaande vragen. Stuurt u ook een duidelijke foto van de vogel mee, zodat wij de soort kunnen verifiëren.

  1. Bent u de eigenaar van de vogel? Of mag u namens de eigenaar handelen?
  2. Wat is de soortnaam van uw vogel? Geeft u zowel de Nederlandse naam als de wetenschappelijke naam.
  3. Heeft de vogel een identificatienummer, zoals een naadloos gesloten voetring of een microchip? Zo ja, wat is het nummer?
  4. Wat is de herkomst van de vogel? (Hoe bent u aan de vogel gekomen? Wie was de vorige houder?)
  5. Hoe oud is de vogel?
  6. Heeft u een EU-certificaat (of ander CITES-document) van de vogel? Zo ja, stuur dan een kopie mee.
  7. Waarom wilt u afstand doen van de vogel?

U kunt de informatie sturen naar info@zooveldhoven.nl. Binnen enkele werkdagen ontvangt u een reactie.

Belangrijke informatie over grijze roodstaart papegaaien / Important information on Grey parrots: Grijze roodstaart / Grey parrot – uplisting.

Information available in English here: Dutch Parrot Rescue and our procedure for accepting pet birds.

Back To Top